Huis kopen ook in voorsteden steeds lastiger

De verhalen over Amsterdam, Utrecht en Groningen kennen we inmiddels wel. Dure huizen, veel kopers op de markt en weinig aanbod. Wie op zoek is naar een huis, verlegt zijn blik al gauw naar de voorstad. Maar ook daar loopt de druk op. In de top-10 van gemeenten met een krappe woningmarkt, vallen vooral de voorsteden op.

Makelaarsorganisatie Dynamis maakte een overzicht van gemeenten waarin de woningmarkt het krapst is. Dat doen ze door het aantal woningverkopen in een kwartaal af te zetten tegen het aantal huizen dat nu te koop staat. Heeft een gemeente nu 200 huizen in de verkoop en werden er afgelopen kwartaal 150 verkocht, dan is de zogeheten marktratio 75 procent.

Vroeger kwam het zelden voor dat dit getal boven de 100 procent uitkwam; meer verkopen in een kwartaal tijd dan er op een willekeurig moment te koop staan. In het laatste kwartaal van 2016 verkeerden 31 Nederlandse gemeenten in die situatie.

Wat opvalt is dat de krapte van de grote steden overslaat naar de voorsteden. Diemen en Weesp bij Amsterdam, IJsselstein, Nieuwegein en Houten bij Utrecht. De druk spreidt zich verder uit.

Schaarste op de woningmarkt

We zijn niet heel veel meer gaan verdienen. De regels over hypotheken zijn ook niet drastisch veranderd. Toch stijgen de huizenprijzen enorm hard. De stijging kan dus helemaal worden toegeschreven aan de schaarste op de woningmarkt. Veel vraag en weinig aanbod drijft de prijs op.

Huis kopen lastiger 

De kans is groot dat dit niet snel veranderen. Er komen in Nederland jaarlijks meer huishoudens bij dan huizen. Die mensen moet allemaal ergens wonen. Bijbouwen lijkt de enige oplossing. Maar wat blijkt, juist de gemeenten met een hoge marktratio hebben vorig jaar 6 procent minder bouwvergunningen afgegeven dan in 2015.

Gemeenten met een gezondere balans tussen vraag en aanbod, gaven vorig jaar juist 10 procent méér bouwvergunningen af. Nieuwbouw wordt in Nederland dus niet efficiënt verdeeld over de gemeenten.

Meer lenen? Meer bouwen!

Ook andere organisaties zien dat het vooral voor starters met een gemiddeld inkomen moeilijk is om een koophuis te vinden. De vraagprijzen zijn hoog of ze komen er überhaupt niet tussen. Makelaarsverenigingen pleiten daarom niet voor verruiming van de hypotheekregels, maar simpelweg voor meer huizen.

Daar komt nog een extra kanttekening bij. De krapte op de huizenmarkt zorgt ervoor dat projectontwikkelaars weinig prikkels hebben om kwalitatief hoogwaardige huizen te bouwen. Wat je nu neerzet, wordt toch wel verkocht. Een extra reden om bouwplannen meer ruimte te geven.

Wil je iets kopen en moet je snel beslissen of je een bod uitbrengt? Onze hypotheekadviseurs adviseren je graag over de mogelijkheden. Dan weet je meteen hoeveel armslag je hebt als net dat ene fantastische huis op de markt komt. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Laudus maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie