Zeldzame verhoging spaarrente! Volgen meer banken?

Een verhoging van de spaarrente. Een zeldzaam fenomeen tegenwoordig. In de zee van verlagingen gaat ASR met een verhoging van de spaarrente tegen de stroom in. De internetspaarrekening van deze bank levert nu 0,60%. Daarmee troeft de bank alle concurrenten af. Zijn hiermee betere tijden voor jou als spaarder aangebroken? 

ASR biedt nu met 0,60% de hoogste variabele spaarrente. LeasePlan, KNAB en NIBC volgen met 0,55%. Ter vergelijking, de spaarrente bij de vier grootste banken is 0,25%.

Sparen kost nu echt geld

Sparen is door de lage spaarrente allang geen vetpot meer. In de laatste maanden is het door de inflatie nog erger geworden. Hoe zit dat? Zaken als boodschappen, benzine en andere producten zijn in de afgelopen maanden in prijs gestegen. Terwijl de spaarrente gemiddeld alleen maar daalde. De stijging van prijzen valt daardoor niet meer te compenseren door de spaarrente die je ontvangt. Het kantelpunt lag in november.


Gemiddelde inflatie op jaarbasis             Gemiddelde spaarrente                             

September                         0,10%                                   0,54%                                                  
Oktober                              0,40%                                   0,51%                                                  
November                         0,60%                                   0,45%                                                  
December                          1,00%                                   0,40%                                                                  
Januari                                1,70%                                   0,35%                                                  

Meer belasting dan spaarrente

Heb je meer dan € 25.000 aan spaargeld? Dan betaal je ook nog eens vermogensbelasting. Over het bedrag vanaf € 25.000 (de drempel voor vrijstelling) tot € 100.000 is dat 0,87%. Wat je aan vermogensbelasting betaalt, is dus ook al hoger dan de rente die je over je spaargeld ontvangt.

Volgen andere banken het voorbeeld?

De kans dat andere banken het voorbeeld van ASR volgen en ook op korte termijn hun spaarrente verhogen is klein. Deze bank wil door de renteverhoging meer spaarders lokken. De 0,60% kun je dus meer als marketing zien dan dat er een goede economische verklaring voor is. Kijken we naar de langere termijn, dan liggen renteverhogingen wel voor de hand. Maar dat lijkt meer een jarenplan dan dat je daar binnenkort al profijt van hebt. 

Toch blijven we sparen

Ondanks de lage rente blijven mensen sparen, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). In totaal hebben Nederlandse huishoudens ongeveer 340 miljard euro aan spaargeld op de bank staan. In 2016 bedroeg het totale spaargeld 5,3 miljard euro meer dan in 2015. Overigens bestaat 3,5 miljard euro hiervan uit bijschrijving van de rente. 

Wil jij jouw spaargeld liever in je eigen woning of hypotheek steken? We adviseren je graag over de mogelijkheden in jouw situatie. Zeker nu sparen geld kost in plaats van oplevert. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Laudus maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie