Jaren keurig huur betaald? Dat zou in 2018 voldoende kunnen zijn voor een hypotheek

De huurlasten van veel starters zijn hoger dan de maandlasten die ze voor hetzelfde huis met een hypotheek zouden hebben. Maar die hypotheek krijgen ze vanwege de strenge regels vaak niet. Volgend jaar zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Nieuwe Nibud-normen hebben de deur op een kier gezet om een hypotheek te geven op basis van het huurverleden.

Voor veel mensen is een koopwoning goedkoper dan het huurhuis waarin ze nu wonen. De maandlasten voor een hypotheek zijn lager en je hebt meer zekerheid over wat je de komende jaren gaat betalen. Bovendien los je af, dus bouw je vermogen op. Maar dat je al jaren je huur goed kunt betalen, wegen banken niet mee als factor voor een hypotheek.

Voor veel huurders die liever kopen is dat heel frustrerend.

Wat wel en niet meetelt bij een hypotheek

Banken kijken momenteel niet naar wat je de afgelopen jaren aan huur betaald hebt. Dat is immers niet helemaal te vergelijken met de lasten van een koper. Een koper maakt meer kosten dan een huurder. Onderhoud aan het huis bijvoorbeeld, maar ook de premie van de opstalverzekering, de ozb en waterschapsbelasting.

Omdat het Nibud nu heeft aangegeven hoe hoog die extra kosten ongeveer zijn, zou een bank op alternatieve wijze kunnen berekenen welke maandlasten iemand kan dragen. Een grote keten van hypotheekadviseurs ontdekte de mogelijkheid voor banken om op die manier toch aan de strenge regels voor hypotheekverstrekking te voldoen.

Nieuwe normen bieden kans voor huurders

Volgens het Nibud bedragen de extra kosten die een koper wel heeft en een huurder niet, jaarlijks 1,4 procent van de woningwaarde. Als je die kosten aftrekt van je maandelijkse huur, dan hou je volgens de adviesketen het bedrag over dat je uit zou mogen geven aan hypotheeklasten.

Rekenvoorbeeld

Je hebt een huis op het oog van 250.000 euro. De jaarlijkse onderhoudskosten zullen volgens het Nibud ongeveer 3500 euro zijn. Je betaalt nu 850 euro per maand, ofwel 10.200 euro per jaar. Met het bedrag aan onderhoudskosten houd je nog 6700 euro per jaar over voor je hypotheek. Elke maand kun je maximaal 558 euro aan hypotheek betalen.

Geen garanties

Die onderbouwing zou vanaf 2018 mogelijk voldoende zijn om een hypotheekverstrekker ervan te overtuigen dat je wel degelijk de hypotheeklasten kunt betalen. Of het ook werkelijk lukt? Dat is afhankelijk van de inschikkelijkheid van de bank. Garanties zijn helaas niet te geven. Maar het feit dat het percentage genoemd wordt, is zeker een interessante opening.

Of het lukt om een hypotheek te krijgen, hangt vooral af van je persoonlijke situatie. Wil je graag weten wat jouw mogelijkheden zijn om een huis te kopen? Laat dan je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Onze hypotheekadviseur helpt je graag op weg.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Laudus maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie